Moskova pohjoisessa pääkaupungissa: Pietarin Punainen tori

Pietarissakin voi fiilistellä Moskovaa. Kymmenisen kilometriä Pietarin ydinkeskustasta sijaitsevalla Moskovan aukiolla kylmiltä väreiltä tuskin voi välttyä.

13 hehtaarin Moskovan aukio (Московская площадь) on yksi maailman suurimmista. Sen 11 suihkulähteen sadat suuttimet ruiskuavat vettä usean metrin korkeuteen – myös kaiuttimista pauhaavan musiikin tahtiin. Keskellä aukiota pitkätakkinen V.I. Lenin osoittaa määrätietoisesti eteenpäin. Taustalla pönöttää Neuvostojen palatsi, joka työläisten ja sotilaiden koristamine julkisivuineen on ehtaa sosialistista realismia stalinistiseen tyyliin.

Täältä löytyy neukkulaista mahtipontisuutta. Aukion laidalla kasvavat kuuset sinetöivät ajatuksen: jos Punaista toria ei olisi, niin tämä olisi se paikka.

Juuri ennen II maailmansotaa tehdyn suunnitelman mukaan Leningradin keskusta tuli siirtää tänne. Josif Stalin inhosi tsaarinaikaisia palatseja ja kirkkoja, jotka eivät sopineet vallankumouksen kehtoon ja muistuttivat porvarien hapatuksesta.  Stalinin kerrotaan olleen valmis jopa räjäyttämään koko historiallisen keskustan. Työläisten valtakunnan kakkoskaupunki tarvitsi uuden keskuksen ja sitä varten tuli rakentaa laaja aukio joukkokokouksia, paraateja ja muita kansanjuhlia varten. Viimeistään Stalinin kuoltua ajatukset keskustan siirtämisestä haudattiin.

Tämän lähemmäs Moskovaa Pietarissa ei pääsee. Muuten on jatkettava Moskovan aukion ohi kulkevaa Moskovan vаltakatua, joka vie valtatie M10:lle ja vajaan 700 kilometrin päähän Moskovaan.

Täältä löytyy linkki panoraamakuvaan talvisesta Moskovan aukiosta. (HUOM! Mukana myös uuden vuoden kuuset.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: