Moskova pohjoisessa pääkaupungissa: Väkivaltaa ja värikkäitä kupoleita

Punaisella torilla seisovan kirkon kirjavat sipulikupolit ovat olleet Moskovan ja koko Venäjän tunnusmerkki jo 500 vuoden ajan.  Pyhän Vasilin katedraalilla on 400 vuotta nuorempi pietarilainen velipoika Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, joka muistuttaa isoveljeään kummasti. Jos minulta kysytään, niin nuorempi on parempi.

Kummankin kirkkokomistuksen vaiheissa löytyy dramatiikka: kidutusta, murha ja äkkipelastumisia täystuholta.


Iivana Julma rakennutti Pyhän Vasilin katedraalin Moskovaan 1500-luvun puolivälissä. Kukaan ei mene enää varmasti kertomaan sitä, kuka tämän eriskummallisen rakennuksen alun perin suunnitteli, mutta tarinan mukaan Iivana oli ihan oikeasti julma ja puhkaisi arkkitehdin silmät, ettei mitään niin vaikuttavaa voitaisi enää rakentaa.

Toisin kuitenkin kävi. 1900-luvun alussa Pietariin valmistui ainakin yhtä vaikuttava Kristuksen ylösnousemuksen katedraali. Silmittömältä väkivallalta ei voida välttyä tämänkään kirkon syntytarinaa kerrottaessa. Toiselta nimeltään Verikirkkona tunnettu katedraali rakennettiin paikalle, jonne tsaari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881.

Neuvostoaikana kumpainenkin katedraali kävi lähelle kuolemaa. Moskovan sipulikupolikirkkoa uhattiin purkamisella tai vähintään siirtämisellä syrjemmälle, mutta viime hetkessä Stalin torppasi suunnitelman. Pietarin sipulikupolikirkko sai puolestaan purkumääräyksen, jota ei ehditty toteuttaa toisen maailman sodan sytyttyä. Katedraali sai toimia Leningradin piirityksen aikana ruumishuoneena.

Myöhemmin kirkkoveljekset ovat toimineet jokaisen turistin vakiokuvauskohteina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: