Suuri ja mahtava Moskovan metro

Olen metroihminen, ja  Moskovan metro on ylivoimaisesti korskein käyttämäni metrojärjestelmä. New york, Lontoo ja Pariisi jäävät nuolemaan näppejään Moskovalle. Maailman kolmanneksi vilkkaimmalla metrolla ajaa päivittäin yli 6,5 miljoonaa matkustajaa.

Kokemukseni pääkaupungin metrosta ovat ristiriitaiset. Rakastan toinen toistaan mahtipontisempia asemia kristallikruunuineen ja neuvostoelämää kuvaavine mosaiikkiteoksineen. Sitten on vaunuun ahtautuva väentungos: kyynerpäitä ja hienhajua.

Vuoden 1967 metro ryijynä.

Ruuhka-aikana (eli melkein milloin tahansa) metrossa kulkiessa korvissani soi Heikki Kinnusen Pozhalujsta-oppikirjan sanat tämän laskeutuessa ihmismassan sekaan:

”Сколько народу, как в муравейнике!(Väkeä kuin muurahaispesässä!)

Toinen metrokokemukseeni syvästi vaikuttanut kirjallinen teos on Dimitri Gulhovskin vuonna 2005 ilmestynyt scifiromaani Metro 2033, joka on myös suomennettu. Kirja kertoo ydinsodan jälkeisestä Moskovasta, jossa jäljelle jäänyt ihmispopulaatio asuu vanhan metroverkoston onkaloissa. Eri klaaneihin jakautuneet ihmiset taistelevat niin toisiaan kuin mutantteja, jättimäisiä rottia kuin hallusinaatioita vastaan.

Avautuessaan vuonna 1935 Moskovan metrokartta muistutti muodoltaan ja kooltaan  nykyistä Helsingin metroa. 13 asemaa kattava 11-kilometrinen kaksihaarainen rata on reilussa 75 vuodessa kasvanut 309-kilometriseksi 186 asemaa sisältäväksi raideverkostoksi. Jos ydinsodilta vältytään, asemia saattaa olla tulevaisuudessa rutkasti enemmän.

Näkemys Moskovan metrosta tulevaisuudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: