Moskova Helsingissä: Kansojenvälisestä ystävyydestä

Nyrkit pystyssä rauhan puolesta. Neuvostoliiton vedellessä jo viimeisiään Helsingin kaupungilla oli YYA-hengen mukaisesti ilo ja kunnia ottaa vastaan patsaslahja Moskovan kaupungilta.

Katso YLE:n uutinen patsaan paljastamisesta Elävästä arkistosta.

Myöhäisbrezhneviläiseksi kuvailtu pronssiveistos julistaa rauhansanomaa kymmenen nyrkkiin puristetun käden voimin. Hakaniemen rannassa seisova merkkipaasi saattaa kuvata dynaamista ihmisjoukkoa osoittamassa mieltään rauhan ja yhteisymmärryksen puolesta, mutta päällimmäisenä mieleen tulee pysähtyneisyys.

Kansantaiteilija Oleg Kirjuhinan Maailmanrauha patsas on herättänyt suuria tunteita: Se on valittu yleisöäänestyksissä sekä Helsingin rumimpien, että rakastetuimpien patsaiden joukkoon. Patsas on ollut myös useamman kerran ilkivallan kohteena, viimeksi se yritettiin räjäyttää pari vuotta sitten.


Vielä suurempiakin tunteita Helsingissä lienee herättänyt Moskovan kaupungin ensimmäinen lahjaidea, Leninin patsas. Sen vastaanottamisesta kuitenkin onnistuttiin kieltäytymään kohteliaasti.

Alun perin kaupunkien piti yhteisen ystävyyden kunniaksi vaihtaa patsaita Moskovan kaupungin aloitteesta jo vuonna 1983. Samana vuonna myös Itäkeskuksen Ystävyyden puistossa paljastettiin Antti Neuvosen Kansojen ystävyyden monumentti Suomen ja Neuvostoliiton YYA-sopimuksen 35-vuotisjuhlapäivän muistoksi.

Helsinki keksikin antaa Hakaniemen mielenosoittajista Moskovalle vastalahjaksi Neuvosen monumentin pienemmän version Rauhan lapset. Myös se pääsi kaupungin laidalla sijaitsevaan Ystävyydenpuistoon, jonne on varastoitu muun muassa kazakstanilaisten, unkarilaisten ja nicaragualaisten ylitsevuotavan ystävyyden osoitukset Moskovalle.

Kansojen ystävyyden monumentti Helsingissä ja Rauhan lapset Moskovassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: