Muistojen Moskova: Piilotetut lihanpalat

Stroganoff, pelmenit ja kiovan kana. Moni epäilee, että kasvissyönti Venäjällä on yksinkertaisesti mahdotonta. Itsellenikin se oli hieman haastavaa ollessani kymmenisen vuotta sitten opiskelijavaihdossa Moskovassa.

Moskovan lingvistisen yliopiston vaihto-ohjelmaan kuului jostain syystä ilmainen aamiainen ja lounas asuntolan ruokalassa. Jo ensimmäisen ruokailun jälkeen oli selvää, että kyseessä oli ennemminkin haaste kuin mahdollisuus.

Lounas koostui yleensä pienestä salaattiannoksesta, alkukeitosta ja lihasta. Lisukkeena tarjottiin makaronia tai tattaria. Palan painikkeena oli ryssänlimppua.

Aluksi kukaan ruokalan tädeistä ei voinut ymmärtää, uskoa tai hyväksyä sitä, että minun lautaselleni ei lihaa tarvitse lusikoida. Yllättävä ongelmatilanne hoidettiin piilottamalla lihanpala lautaselle lisukkeen alle.

Varmistettuani useaan otteeseen, että keitto on pelkästään kasvisperäistä aloin syödä sitä tyytyväisenä. Kun lautaseni pohjalta löytyi kuin löytyikin lihanpaloja, ymmärsin, ettei alkusoppakaan ollut minua varten. ”Eihän tuota lihaksi voi sanoa, ne ovat niin pieniä palojakin”, vastasi keittolan täti itsevarmasti.

Pikku hiljaa vaatimuksiani alettiin ymmärtää, ja aloin tuntea itseni jopa etuoikeutetuksi. Näytti nimittäin siltä, että tädit kilpailivat siitä, kuka lisää eniten voinokareita makaroni- ja tattariannoksieni sekaan. ”Ethän sinä muuten tarkene ulkona.”

Makunautinnon viimeisteli ketsuppi. Erityisesti mieleeni ovat jääneet ne kerrat, kun annokseen lisättiin juustoraastetta.

Jokaisen lounaan ja aamiaisen kruunasi Aljona-suklaapala. Itse suklaa ei ole kovin erityistä, mutta pakkauksen design on tosi hieno.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: