Vallankumousjohtajan jalanjäljillä

Astun ulos Frunzenskajan rantakadulle kohti Frunzenskajan toista katua kiirehtiäkseni Frunzenskajan metroasemalle ja mietin tätä salaperäistä miestä, joka on varkain ilmestynyt elämääni.

Mihail Vasilejevitsh Frunze oli vallankumouksellinen, yksi puna-armeijan tärkeimmistä varhaisista sotapäälliköistä ja merkittävä neuvostoliittolainen sotateoreetikko. Juuri Frunze kehittеli hyökkäyksellistä sotilasoppia, jonka mukaan vihamielesten länsivaltojen ympäröimän Neuvostoliiton tulee iskeä kapitalistisen järjestelmän ytimeen työväenluokan maailmanlaajuisen vallankumouksen saavuttamiseksi.

Frunzen kanssa riitautuneella Stalinilla uskotaan olleen sormensa pelissä sotastrategistin kuolemassa. Frunzen synnyinkaupunki Kirgisiassa nimettiin kuitenkin heti tämän kuoleman jälkeen sankarinsa mukaan. Vasta Kirgisian itsenäistyttyä maan pääkaupunki sai vanhan Bishkek-nimensä takaisin.

Venäjällä ja muualla entisen Neuvostoliiton alueella on vieläkin kymmeniä taajamia ja kaupunginosia, jotka kantavat bolshevikkijohtajan nimeä. Moskovan metron lisäksi myös Pietarissa ja Minskissä on arvostetulle sotaherralle pyhitetty metroasema, puhumattakaan lukuisista Frunzen kaduista ja puistoista ympäri itäblokkia.

Minun ja Frunzen elämät ovat kietoutuneet yhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: