Lenin remontissa

Lenin nousisi haudastaan, jos näkisi mitä Punaiselle torilla tapahtuu. Tai hetkinen? Leniniähän ei ole edes haudattu ja siitähän tässä juuri on kyse.

Leninin mausoleumi on verhottu valkoiselle kuplalla huhtikuulle asti kestävän remontin ajaksi. Peruskorjaus on ensimmäinen laatuaan. Laatikkomaisen rakennuksen yksi kulma on vajonnut jo ainakin 60-luvulta saakka, mutta tätä ennen se ei ole liiemmin ketään häirinnyt.

Leninin mausoleumi remontissaSamalla Lenin-sedän balsamoitua ruumista hoidetaan ja hänelle vaihdetaan uusi puku – niin kuin on aika ajoin tehty ennenkin. Monet tosin puhuvat, että kohta 90 vuotta esillä ollut Lenin ei ole aito, vaan mädäntynyt ruumis on vaihdettu johonkin muuhun.

Neuvostoliiton hajottua on mietitty, mitä tälle omintakeiselle turistinähtävyydelle pitäisi tehdä. Joidenkin mielestä on hieman kummalista pitää näytillä lasivitriinissä makaavaa muumiota. Minusta tämä ei ole sen kummempaa kuin ne katolisissa kirkoissa olevat erinäiset ruuminosat – kädet, jalat ja kielet – joita kutsutaan pyhäinjäännöksiksi.

Putin tosin suututti äskettäin ukrainalaiset kirkonisät verratessaan Moskovassa makaavaa Leniniä Kiovan luostarin katakombeihin säilöttyihin pyhimyksiin. Taivaallista ja maallista on turha sekoittaa keskenään.

Kun mausoleumi taas keväällä avataan, niin suosittelen pistäytymään siellä. Kokemus on hieno sekoitus kauhuleffaa, historiaa ja hämmennystä – miten tähän nyt oikein pitäisi suhtautua?

V.I. Lenin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: