Onnea Moskova!

Moskova juhli viikonloppuna 866-vuotispäiväänsä ja uutta pormestaria. Tosin vaalit voittanut Sergei Sobjanin ei ole uusi, vaan valtapuolueen tukema istuva pormestari.

Enemmän pöhinää onkin saanut aikaan opposition ehdokkaan Aleksei Navalnyin yllättävän hyvä menestys ja vaalien heikko äänestysprosentti.

Hyvää syntymäpäivää, Moskova!

Hyvää syntymäpäivää, Moskova!

Navalnyi päästettiin mukaan vaaleihin lähinnä siksi, ettei hänen uskottu millään pystyvän haastamaan istuvaa pormestaria toiselle vaalikierrokselle. Kaikkien yllätykseksi lopullisia tuloksia jouduttiinkin jännittämään aina aamuun saakka.

Navalnyi sai 27,24 prosenttia äänistä. Sobjanin keräsi 51,37 prosenttia eli vain 1,37 prosenttiyksikköä ratkaisi vaalien voiton jo ensimmäisellä kierroksella.

Vaaleja on luonnehdittu rehellisimmiksi vuosiin, eikä vakavia vaalivilppejä ole näytetty toteen. Navalnyi itse on syyttänyt Sobjaninin vaalitulosta väärennetyksi. Hän väittää Sobjaninin saaneen todellisuudessa noin 10 prosenttia huonomman tuloksen ja uskoo vilppien tapahtuneen kotona suoritettujen äänestysten yhteydessä.

Navalnyi on ilmoittanut, ettei hyväksy vaalitulosta ja vaatii toisen kierroksen järjestämistä. Hän on kutsunut kannattajansa katumielenosoitukseen täksi illaksi. Se kuinka suuri joukko ihmisiä on valmiita lähtemään kaduille ja kuinka poliisi suhtautuu heihin, vaikuttaa tietysti tapahtumien etenemiseen, samoin mahdollisten todisteiden löytyminen väitetystä vaalivilpistä.

Sobjaninin asema pormestarina näyttää kuitenkin lähes varmalta. Mutta jo pelkän toisen kierroksen mahdollisuus on suuri arvovaltatappio presidentti Putinille. Uskottavuutta vie myös vaalien erittäin heikko äänestysprosentti: vain noin kolmannes äänioikeutetuista antoi äänensä.

Vaikka oppositio velloo nyt hämmennyksen, epäuskon ja ärtymyksen tunteissa, niin samalla vaalit antavat myös positiivisen signaalin Putinin vastaiselle rintamalle: vaikkei nyt onnistunutkaan, niin muutoksia voi ehkä sittenkin saada aikaan myös demokraattisin keinoin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: